Financieel inboeten omwille van deze pandemie

Ik snij dit punt aan omdat ook ik moet stilstaan bij uitgaven. Het is wikken en wegen.

Op de inkomsten van mijn yogaretreats kan ik nu niet rekenen. Dat is uitgesloten.

Vrijwel iedereen moet nu op de een of andere manier financieel inboeten omwille van deze hardnekkige pandemie.

Daarom deel ik graag enkele tips die wij hier hanteren.

Waardering voor wat je reeds hebt

Ooit kende ik een ander leven, het leven vóór Italië. Vroeger dacht ik –  ‘Ik werk hard dus verdien ik het’.
Even gaan shoppen, naar de kapper omdat ik naar een belangrijk feestje moest, nieuwe schoentjes, een ander parfum en een uiteraard bijpassende handtas. Wat dacht je? Lees ook mijn blog van vorig jaar – kan jij met minder?

De tijd hier heeft mij geleerd dat andere zaken belangrijker zijn. Herinneringen die je maakt, samen, hebben veel meer diepgang. Zorgen voor jezelf in het algemeen. Dat waren een paar van de vooropstellingen bij onze emigratie.

Bewondering en appreciatie voor de natuur hoort hier ook bij.

Een andere levensstijl

Door bewuster te leven krijg je meer waardering voor wat je REEDS hebt! Het geeft je financiële vrijheid en rust in je hoofd.

Het is een manier van leven, een andere stijl. De vereenvoudiging van het klassieke systeem dat er diep ingebakken zit. Noem het maar zo.

Onbewust bouw je een buffer tegen moeilijke periodes. Niemand zat te wachten op een crisis als deze.

Op elk moment kan er zich iets voordoen waardoor je het moeilijker krijgt om alles te kunnen betalen.

Enkele hulpzame tips

Hoe wij het doen:

 • Als je een aankoopimpuls krijgt stel jezelf dan de vraag: ‘Heb ik dit echt nodig? Word ik hierdoor gelukkiger? Misschien kan ik ditzelfde bedrag spenderen aan iets anders waar ik op de lange termijn wel blijer van word. Je kunt dit ook met een dag uitstellen, morgen denk je er zonder twijfel anders over.
 •  Maak een kasboek zoals je een bedrijf zou moeten runnen met inkomsten en uitgaven. Budgetplanners vind je op het internet. Je hoeft hiervoor geen Excel expert voor te zijn. Ik doe het gewoon in een schriftje. Manueel, met papier en stylo. Zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Kleine dagelijkse uitgaven van een euro zorgen ook voor een aanzienlijk bedrag op jaarbasis. Maak een budgettering op aan de hand van je maandelijkse inkomsten en kosten. Zet ook eenmaal in de maand een controle in je agenda. Je kunt wel alles noteren maar je moet ook weten waar je mee bezig bent.
 • Probeer te besparen op energie. Haal de stekkers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Doe steeds het licht uit als je een kamer verlaat.
 • Als je beschikt over dag en nachttarief, maak daar dan zeker gebruik van. Ik doe bijvoorbeeld enkel de was als ik weet dat het mooi weer wordt omdat ik dan alles kan buitenhangen in de wind. Als je de ruimte hebt in je tuin of op je terras, zorg dan voor een wasdraad. Dit kost een schamele euro. Bij ons in de dorpen hangt de was zelfs te wapperen aan de gevels.

Hoe besparen op je kasticket van de supermarkt

 • Maak een keer in de week een menu voor de week die volgt. Doe dit samen met je gezin. Geef iedereen inspraak. Wat willen jullie graag eten volgende week? Dit is een moment van samen rond de tafel zitten en beslissingen nemen. Noem het maar de wekelijkse “eetvergadering”. Laat 1 dag open om alle restjes op te warmen of te verwerken in een omelet of soep.
 • Aan de hand van dit menu begin je aan je boodschappenlijst. Bedenk wat je hiervan nog in je kasten of je diepvries hebt liggen. Op deze manier moet je maar een maal per week naar de winkel en dit bespaart je per slot van rekening een pak geld. Alleen al maar omdat je niet steeds in verleiding komt als je elke dag of om de twee dagen gaat winkelen. Bovendien spaar je ook een pak tijd die je in iets anders kunt steken. Twee vliegen in een klap.
 • Uit eten gaan zit er nu niet in. Wij gaan enkel op restaurant voor speciale gelegenheden. Hier genieten we dan ook dubbel en dik van.

Verzekeringen en abonnementen

 • Neem je verzekeringen eens onder de loep. Veel mensen zijn dubbel verzekerd zonder het zelf te beseffen. In België betaalden we duizenden euro’s aan verzekeringen. We hebben ze meermaals ingeschakeld en dit was keer op keer een zware teleurstelling. Meestal zit het verborgen in de allerkleinste lettertjes die geen mens leest. Je betaalt eigenlijk meer uit plichtsbewustheid of omdat het om de een of andere reden verplicht is. Wees er maar zeker van dat je altijd goedkopere alternatieven kunt vinden voor dezelfde return. Voor onze autoverzekering hier in Italië ben ik letterlijk gaan shoppen. Dit gaf een verschil van maar liefst € 600.
 • Autokosten in het algemeen is nog zo’n belangrijk punt. Heb ik wel een dure wagen nodig? Het is misschien tijd om je kosten hiervan op jaarbasis te berekenen. Er zullen ongetwijfeld betere opties zijn. Daarom laat je hem wat vaker staan en neem de fiets of ga te voet.
 • Bel eens naar je leverancier waar je een contract hebt voor je mobiele telefonie of internet. Waarschijnlijk kunnen ze jou een beter tarief geven voor hetzelfde aanbod. Zelf zullen ze jou niet contacteren om je te vertellen dat er een andere, goedkopere module is. Desnoods kun je veranderen.
 • Bekijk al je abonnementen. Van kranten tot Apps. Neem ze onder de loep. Hoogstwaarschijnlijk kun je er enkele van elimineren.

Bewust omgaan met water

 • Douchen! Je zet de kraan open en daar komt het water. Van hoe ver komt het water? Hoe lang duurt het vooraleer je warm water hebt? Een optie is om vlak na elkaar te douchen. Als er telkens 10 liter water door het putje moet lopen maal 3 familieleden is dit 30 liter water per dag. Dat komt neer op 10.950 liter water per jaar. Ik weet wat wij betaalden in België aan water dus wees er zuinig mee. Op deze manier bespaar je veel geld en draag je bij aan het milieu. Wij hebben hier een zonneboiler en we wachten tot het water warm is vooraleer we douchen.
 • Daarnaast kun je onder de spoelbak een kleine boiler van 10L plaatsen. Tegenwoordig heb je daar kleine smalle modellen van. Daardoor heb je onmiddellijk warm water. Deze kost betaalt zichzelf terug op korte duur.

Zelf dingen doen en maken

 • Ga eens op zolder kijken, tussen het speelgoed, in je kleerkast, in de kelder. Je kent het wel, spullen die je al tientallen keren hebt verplaatst. Zeker weten dat je massa’s dingen kunt verkopen op facebook of tweedehands sites.
 • Wasmiddel kun je zelf maken met een blok Marseille zeep en wasverzachter kun je vervangen door azijn. vergeleken met de prijzen van wasproducten is dit een super voordelig alternatief. Trouwens een veel gezondere optie!
 •  Heb je een tuin, dan kun je overwegen om zelf een stuk te voorzien met groenten en of kruiden.
 • Probeer om meer dingen zelf te maken. Omdat dit niet alleen een goedkopere oplossing is maar tevens meestal een gezondere. De voldoening nadien krijg je er gratis bij.

Impulsaankopen en consuminderen

Bewust, kritisch en kwalitatief leven geeft je meer bewegingsvrijheid en ademruimte.
Door deze actie te ondernemen zal je ook vaker NEE zeggen tegen impulsaankopen.
Je zult automatisch gaan CONSUMINDEREN.

Vergeet niet dat elke euro telt. Een voorbeeld: als je gewoon bent om vijf keer per week ‘s morgen een koffie on the go te gaan halen van € 2,50 dan ben je hieraan € 650 per jaar kwijt. Wie zou er nu niet blij worden van zo’n extra premie?

Alternatieven genoeg toch?

Tijd en geld met inzicht

Concluderend, geluk hangt niet af van hoeveel geld je uitgeeft of kunt uitgeven aan, veelal, overbodige spullen. We hebben allemaal een gelimiteerde tijd en velen van ons een verminderd loon. Spendeer tijd en geld daarom met inzicht en zeker weten dat je de echte waardes van het leven leert kennen.

Heb je zelf nog tips die je wilt delen of vragen? Laat dan hieronder een bericht en ik antwoord je zo spoedig mogelijk.

Stay healthy and keep safe”

Zalig pasen en tot volgende week,

Katrien