Over huisdieren in je gezin…

Welk kind houdt nu niet van een huisdier? Een konijntje, een poes, een hamster, een pup. Ze zijn zooo schattig . Maar hoe klein het ook is, een huisdier opnemen in je gezin vraagt verantwoordelijkheid. Het vergt inspanning en kost geld.

Al te vaak is een aankoop impulsief. Om sorry te zeggen of als kadootje voor Kerst of een verjaardag. Helaas zijn het nét die beestjes die in het asiel belanden of vastgebonden in het bos worden teruggevonden.“

We staan er niet genoeg bij stil dat een huisdier heel leuk is maar ook veel werk.

Voor je een huisdier aanschaft moet je je bewust afvragen of je bereid bent er genoeg tijd in te investeren. Soms moet je creatief naar oplossingen zoeken.

Een hamster hoef je niet uit te laten maar zijn hokje wekelijks schoonmaken en van vers hooi voorzien moet wél. Over het strand draven met je paard is hemels maar een stal dient uitgemest.

Donderdag wandelde ik, zoals elke ochtend, naar ons geitenverblijf. Een merkwaardig gevoel overviel me. Even later, bij het openen van het staldeurtje, was ik getuige van een klein wonder. Jaisy, onze geit, had gelammerd gedurende de nacht! Mama en de kleine bok Jaydon verkeerden in blakende gezondheid. Hij stond zelfs al recht op zijn bokkenpootjes.

Het was alweer avond toen mijn man Fré opmerkte dat Jaydon geen melk dronk ondanks de inspanning en verwoede pogingen van mama geit om de kleine te zogen.

Wijzelf zijn al láng uit de luiers en hebben géén papfles in huis. Het was avond en de winkels waren dicht.

Dan maar improviseren. Een wijsvinger van een rubber handschoen, een glazen waterflesje, een elastiekje en voilà: een babyflesje! Jaisy liet zich gewillig melken en na enig aandringen dronk Jaydon geitenmelk van de fles.

Lange verlengsnoeren werden aaneengekoppeld en infraroodlampen opgehangen.

Een dag vol engelengeduld en ettelijke échte zuigflesjes later had hij de smaak te pakken. Mama’s uier smaakte plots veel beter dan de namaakspeen. Stilletjes pinkten we een traantje weg. Geluk zit in kleine dingen!

Een boze hond

Een paar dagen later maakten Fré en ik een uitstap naar Rochetta Nervina, in gezelschap van mijn lieve schoonmama en mijn twee pluskindjes.

Zoals altijd gaan onze hondjes Juul en Jaak dan met ons mee. Ze houden van hun vrijheid op de berg en zijn vaak uren alleen op pad. Naast ontzettend lief en braaf zijn ze ook onverschrokken en taai. Casa Solaria met zijn vele hectaren woest landschap is hun territorium! De lynxen en de everzwijnen wéten dat. Maar als we samen uitgaan om een terrasje te doen lijken het wel lammetjes. Uren liggen ze te genieten aan onze voeten. ‘Dolce fa niente’ is er ook voor vlijtige viervoeters.

Niet die dag, zo bleek even later. Nietsvermoedend wandelde een man met een gespierde zwarte pitbull langs ons gezellig zonneterrasje. Als bezetene rukte de hond zich plots los en viel Juul aan. Hij zette zijn sterke tanden in de rug van onze trouwe cocker.
Het gejank en gehuil dat daarop klonk ging door merg en been. Ik hoor het nog. Wat volgde was puur spektakel. De eigenaar van de dolle pitbull schopte het beest tot vijfmaal toe keihard in de ballen! Tot twee dorpen verder hoorde je het gekerm.
Mannen in de buurt keken toe met een pijnlijke grimas op het gezicht.
Er hing een sfeer van verbijstering en ongeloof. Na wat een een uur leek loste hij Juultjes nekvel. Het bleef bij grote plukken hondenhaar, een paar lelijke schaafwonden en een hond die zwaar overstuur was.

Toen alles voorbij was staarde iedereen sprakeloos naar ons tafeltje en mensen schoten te hulp. Juul zat te trillen van angst. We stonden te bibberen op onze benen. De knieën knikten. Ons hart sloeg plots veel te snel.

Juul krijgt nu extra aandacht en samen met zijn beste vriend Jaak komt hij er stilaan bovenop.

Voordelen van huisdier

Er zijn ontelbaar veel voordelen aan een huisdier. Kinderen zijn op latere leeftijd beter bestand tegen allergieën. Ze ontwikkelen verantwoordelijkheidsgevoel en empathie. Je bent ook actiever omdat je een hond een paar keer daags moet uitlaten. Een paardenstal moet uitgemest worden zodat je calorieën verbrandt en actief bent.

Stress verlaagt gevoelig omdat je oxytocine aanmaakt, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Alleen ben je nooit met een huisdier. Het voelt je gemoedstoestand als de beste. Ben je verdrietig dan troosten ze je. Hun liefde is onvoorwaardelijk.

Het lijstje pluspunten is haast oneindig maar overschat jezelf niet. Wees je bewust van de minpunten.

Een dier in je gezin halen moet een weloverwogen beslissing zijn.

“We have more to learn from animals than animals have to learn from us.”

Je comment hieronder stel ik op prijs!

Tot volgende week en vrolijk paasfeest!

Katrien