
Volkoren pannenkoek met gekarameliseerde ananas
Zin in pannenkoeken? Kies dan voor de gezonde versie! Volkorenmeel bevat meer vitaminen en mineralen dan gewone bloem. In volkoren tarwemeel zit er meer zink, ijzer, magnesium en B-vitamines. De hele graankorrel wordt gebruikt met vliesje en kiem inbegrepen. In gewone bloem werd dit verwijderd.
Ananas is rijk aan vitamine C, is laag in calorieën, goed voor je botten en je huid gaat ervan stralen! Redenen genoeg om dit recept als ontbijt te nuttigen.
Ingrediënten (voor 4 à 6 pannenkoeken):
- 100 gr volkoren tarwemeel
- 250 ml sojamelk of gewone melk
- 1 ei
- 5 gr bicarbonaat
- snuifje zout
- 100 gr in blokjes gesneden verse ananas
- 2 el honing
- kokosolie
- enkele gehakte geroosterde amandelen
- takje munt
Bereidingswijze:
Voeg de eerste 5 ingrediënten samen in een kom en klop met een garde alles goed tot een beslag. Laat even rusten. Roer de honing onder de ananasblokjes en karameliseer met wat kokosolie in een pan. Bak de pannenkoeken in wat kokosolie. Dien op met de ananas, de gehakte amandelen en een takje verse munt.
Buon appetito!

Hartige taart met bodem van havermout
Havermout bevat antioxidanten die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf. Het verlaagt het cholesterolgehalte en is bovendien van nature glutenvrij. De vezels zwellen op in je maag waardoor je een ‘vol’ gevoel krijgt.
Prei zit vol vezels. Probeer ook het groene gedeelte te verwerken, hierin zitten de meeste mineralen en vitamines. Na het eten van broccoli is het lichaam in staat om gifstoffen te verwijderen, dit door de aanwezigheid van meerdere vitamines.
Ingrediënten voor 1 taart:
Voor de bodem:
- 200 gr havermout
- 2 (biologische) eieren
- 50 gr gesmolten kokosolie
- 1 el gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
- snuifje zout
Voor de vulling:
- 2 prei stronken
- 1 kleine broccoli
- 5 lente-uitjes
- 1 teentje look
- verse kruiden (peterselie, bieslook, … )
- 2 (biologische) eieren
- 200 gr hüttenkäse
- scheutje amandelmelk
- 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
- peper, zout en nootmuskaat – naar smaak
- handvol amandelschilfers
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de eerste 5 ingrediënten en roer tot je een loshangend deeg hebt. Doe bakpapier in een taartvorm en bekleed deze met het deeg. Vergeet het opstaand randje niet. Bak de taartbodem gedurende 10 minuten. Snij de gewassen prei en de lente-ui in kleine stukken, stoof deze even aan in wat olijfolie en pers het teentje look boven de pan. Stoom de roosjes van de broccoli beetgaar.
Klop de eieren onder de hüttenkäse samen met de amandelmelk. Voeg zout, peper, nootmuskaat en de fijngesneden verse kruiden toe. Als laatste de Parmezaanse kaas.
Zorg dat de gestoofde en gestoomde groenten goed uitgelekt zijn en verdeel over de taartbodem.
Giet het beslag over de groenten en strooi er de amandelschilfers over. Bak het geheel in de oven gedurende 30 minuten.
Buon appetito!

Bloemkoolpizza met rode ui en trostomaatjes
Bloemkool zit boordevol gezonde voedingsstoffen en bevat voornamelijk calcium wat goed is voor je botten. Antioxidanten zoals fytonutriënten en vitamine C zorgen ervoor dat je lichaam de vrije radicalen vernietigt. Het eten van bloemkool is goed voor het hart en de spijsvertering. Rode ui werkt ontstekingswerend en super lekker. De trostomaatjes geven een boost aan je immuunsysteem.
Ingrediënten (voor de bodem):
- 1 bloemkool
- 50 gr gemalen Parmezaanse kaas
- 2 el amandelmeel
- 1 (biologisch) ei
- 1 el lookpoeder
- snuifje zout en peper
- 1 el gedroogde oregano
Voor de topping:
- 1 grote rode ui
- 15 kleine trostomaatjes
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden. Snij de gewassen bloemkoolroosjes en cutter deze fijn in de blender. Stoom dit geheel gedurende 8 minuutjes. Spoel af met koud water en wring de gestoomde bloemkool door een zeefdoek of propere vaatdoek tot al het vocht verwijderd is. Meng dit samen met het losgeklopte ei, de Parmezaanse kaas, het amandelmeel, het lookpoeder, oregano, een snuif zout en peper. Druk dit mengsel aan in een taartvorm met anti-aanbaklaag en bak gedurende 30 minuten. Snij de rode ui in ringen, de kerstomaatjes en mozzarella in schijfjes. Haal de bodem uit de oven en beleg deze met de rode ui, de kerstomaatjes en mozzarella. Bak de pizza nog 15 minuutjes. Werk af met verse blaadjes basilicum.
Buon appetito!

Lasagne van butternut en knolselder
Zoals in alle oranje groenten zit er in butternut een groot gehalte aan vitamine A wat goed is voor onze ogen en huid. Bovendien bevat het ook veel omega 3, krachtvoer voor je hersenen. De antioxidanten in deze lekkere groente zorgen voor een natuurlijke ontstekingsremmer. Knolselder zit boordevol vitamine K voor sterke en gezonde botten. Argumenten genoeg om deze heerlijke lasagne in de oven te steken!
Ingrediënten:
- 1/2 butternut
- 1/2 knolselder
- 400 gr gepelde gehakte tomaten uit blik
- 1 ui
- 2 tenen look
- 2 bollen mozzarella
- peper en zout – naar smaak
- handje vol rucola
Bereidingswijze:
Snipper de ui fijn en fruit deze aan in een scheut olijfolie en pers de tenen look erboven en laat mee aanfruiten. Voeg de gepelde tomaten toe, peper en zout en laat dit 10 minuten sudderen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de knolselder en de butternut en verwijder ook de pitten. Deze kun je nadien roosteren in de oven.
Snij de butternut en de knolselder in dunne plakken. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Maak een laag van butternut, knolselder en saus. Herhaal tot alle plakken in de ovenschaal liggen. Je eindigt met een laag saus. Snijd de bollen mozzarella in schijfjes en leg deze boven op de lasagne. Bak de lasagne voor 45 minuten. Dien op met wat rucola.
Buon appetito!

Gezonde kokosrotsjes
Kokos! Heerlijk! Kokosrasp en kokosolie geven je energie en versnelt je spijsvertering. Je haar en huid gaan ervan stralen. En dan de zalige chocola… die heeft een gunstig effect op hart – en bloedvaten. Een verantwoord tussendoortje!
Ingrediënten (voor ongeveer 14 stuks):
- 90 gr kokosrasp
- 2 (biologische) eieren
- 2 el vloeibare honing
- 2 el kokosolie
- 1/2 vanillestok
- 50 gr pure chocolade (70% cacao of meer)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheid het eiwit van het eigeel en klop deze tot het stijf is. Smelt de kokosolie en schraap het vanillemerg uit het vanillestokje. Spatel voorzichtig de honing, vanille, kokosolie en kokosrasp door het opgeklopte eiwit. Maak balletjes van het deeg met je handen. Ik heb er 14 uit het deeg gehaald maar dit is afhankelijk van hoe groot je ze wil. Bak voor 15 minuten. Smelt de chocolade au bain marie. Haal de kokosrotsjes uit de oven en besprenkel met de gesmolten chocolade en laat afkoelen.
Buon appetito!

Volkoren wrap tonijn
Sojascheuten zijn van origine een plantaardige bron van eiwitten. Een bepaald enzym in deze kiemen blijkt een kankerbestrijdende werking te hebben.
Tonijn uit blik? Tonijn in blik op water is even gezond als verse tonijn. Hier heb ik wel gekozen voor de biologische versie.
Een lekker en makkelijk recept om te maken als lunch.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 3 volkoren wraps
- 2 blikjes tonijn in eigen nat
- 1 sjalot
- 100 gr sojascheuten
- handvol rucola
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 kl mosterd
- 1/2 koffielepel gemalen kurkuma
- zout en zwarte peper – naar smaak
Bereidingswijze:
Snipper het sjalotje fijn en roer deze door de Griekse yoghurt. Voeg de mosterd toe, peper, zout en kurkuma en roer er de fijngeprakte uitgelekte tonijn onder. Besmeer de volkoren wraps rijkelijk met de tonijnsalade en verdeel de rucola en sojascheuten bovenop de tonijn. Rol de wraps op en prik ze vast met een tandenstoker. Ik heb ze nadien nog eens doormidden gesneden.
Buon appetito!