Herken je dat, momenten dat je overprikkeld bent? Dat je je het liefst wil afzonderen?
Na een periode van drukte voelt een hoogsentitief persoon zich overweldigd. Dit kan allerhande oorzaken hebben. Feestjes, verplichtingen, afspraken, mensenmassa’s, sirenes, te felle lichten, sterke geuren, noem maar op. De lijst is lang. Zelfs iets onbenulligs als het ticketje van je T-shirt dat tegen je huid kriebelt of de naad in je kous die stoort.
Emoties van anderen worden beter ontvangen door een hoog empathisch vermogen. Het gevaar bestaat dat je het onderscheid niet meer maakt tussen je eigen gevoelens en die van een ander. Er zijn zelfs hooggevoelige mensen die hoofdpijn krijgen of misselijk worden.
Van kindsbeen af aan wordt ons geleerd dat het verstand de bovenhand moet houden en dat je gevoel pas op de tweede plaats komt. Jammer vind ik dat, want dan leer je niet luisteren naar je lichaam. Het is belangrijk bij jezelf te blijven.
De hsp (high sensitive person) komt meestal pas na een burn-out of depressie te weten dat hij deze karaktereigenschap bezit. Want dat is het. Het is geen ziekte, het is enkel een karaktertrek.
Helaas wordt dit door onze samenleving niet altijd zo begrepen, laat staan gerespecteerd. Voor velen is het dus zwoegen en ploeteren om het hoofd boven water te houden tot ze letterlijk over de rooie gaan.
Een hooggevoelige heeft een extra verhoogd zenuwstelsel waardoor prikkels en emoties veel intenser binnenkomen.
Nadelig hoeft dit immers echt niet te zijn. Genieten van een bijzonder gerecht of schoonheid in het algemeen. Ontroerd raken door muziek, de pracht van de natuur of een kunstwerk.
Op de werkvloer zijn HSP’s zeer loyaal, vindingrijk en creatief, hebben oog voor detail en ze zijn meestal perfectionistisch. Ze hebben als het ware voelsprieten waarmee ze eerder problemen kunnen voorzien. Desondanks kunnen ze ook meer negatieve stress ervaren.
Veel mensen weten niet dat ze hooggevoelig zijn. Ze voelen zich wel anders maar kunnen het niet thuisplaatsen. Ze zijn een potentieel voor burn-out, depressie en cvs.
Dit omdat ze niet weten hoe ze hiermee kunnen omgaan. Weten waar het schoentje knelt is van groot belang. Van zodra dit besef komt gaan ze op zoek naar een goed boek of gaan ze surfen op het internet.
Pas dan leren ze zichzelf zien zoals het is en voelen ze zich meer begrepen.
De ene hooggevoelige is de andere niet. Er bestaan veel gradaties uiteraard maar over het algemeen hebben ze veel gemeen.
Het interview met Prof. Elke Van Hoof in Gert late night op de site van vier.be is de moeite om even te bekijken. Zij deed wetenschappelijk onderzoek over het gegeven.
Voor de partner kan het mogelijk hinderlijk zijn. Via deze link https://newsmonkey.be/5-dingen-die-je-moet-weten-als-je-partner-hoogsensitief-is/ wordt het beknopt uitgelegd.
Leer omgaan met je unieke karaktertrek, analyseer jezelf en ga op zoek naar activiteiten die je helpen tot rust te komen. Maak een wandeling in de natuur of in het bos. Las nu en dan ‘me time’ in en leer je grenzen bewaken. Jezelf positief opladen met wat yoga,.
Mediteer! Mediteren wordt al snel aanzien als iets zweverigs. Toch werd al meermaals wetenschappelijk bewezen hoe krachtig dit is. Als je bent gaan hardlopen heeft je lichaam rust nodig. Dat geldt ook voor je geest. Na een hectische dag verdient die ook rust. Er bestaan veel gratis apps met begeleidende meditaties.
Aan alle hooggevoeligen: ‘Verontschuldig je niet omdat je gevoelig of emotioneel bent, dit wil alleen maar zeggen dat je een groot hart hebt en dat je niet bang bent om dit te laten zien. Het is een teken van moed en sterkte!’
Heb je nog vragen, laat niet na mij te mailen info@seven-yogaretreats.com
Tot volgende week en geniet van het zonnetje!
Katrien
Geef een reactie