Er bestaan mensen die al slapen nog voor hun hoofd het kussen raakt. Ze drinken om elf uur ’s avonds een dubbele espresso en slapen een halfuur later als een baby.

Ik behoor gewoon niet tot die gelukkigen. Gelukkig bestaan er oplossingen. Dus doe ik het met een gezonde slaaphygiëne.

Wij proberen sinds we in Italië wonen zoveel mogelijk te leven met de zon. Als de zon gaat slapen, dan wij ook. Meestal zijn we om 9 uur al onder de wol maar het valt voor dat het nog vroeger is. Dus zijn we ook weer op bij het krieken van de dag. We gaan met de kippen op stok maar zijn om 5 uur ’s morgens zo fris als een hoentje.

In de zomer en vooral tijdens de hondsdagen is dat ook echt nodig. We beginnen vroeg in de tuin te werken want nog voor het middaguur is het al snikheet. Dus doen we het vanaf een uur of 11 rustig aan. Zware fysieke arbeid is simpelweg slopend.

7 à 8 uur slaap per nacht is voor mij ideaal. Haal ik dat niet dan loop ik de dag erop wel eens te geeuwen. Ik functioneer wel maar voel me niet echt uitgeslapen. Die 8 uur gelden voor mij maar iemand anders kan compleet uitgerust zijn na 5 uur slaap. De stelling dat iedereen altijd 8 uur moet slapen is een fabeltje.

De voorbije week leek qua slaaptijden meer op een jojo. Op en neer. Het was behoorlijk druk in mijn kopje. Ik slaap dan moeilijk in en word ook nog eens wakker op de meest onmogelijke uren. Dan zet ik mijn koptelefoon op luister naar een ‘sleepstory’ op Calm, de app waar je slaapverhalen downloadt om ze later offline te kunnen beluisteren. Voor mij is dat een wondermiddel. Het verzet mijn gedachten en ik stop met piekeren, de voornaamste oorzaak van slapeloosheid.

Onlangs heb ik een avondroutine ontwikkeld voor mezelf. Niet enkel kinderen hebben een goeie routine nodig, ook volwassenen varen er wel bij. Ik ondervind het dagelijks aan den lijve. Het helpt mij om sneller in slaap te vallen. Vanaf 20u00 is het gedaan met eender welke schermtijd. In plaats daarvan lees ik een niet al te spannend boek of een leuk tijdschriftenartikel. Na een kopje kamillethee, tandenpoetsen en de gebruikelijke lichaamsverzorging kruip ik in mijn bed. In schrijf nog even in mijn dagboek en noteer naar goede gewoonte drie dingen waarvoor ik dankbaar ben die dag.

Te allen tijde ligt er een notitieboekje op mijn nachtkastje. Als mijn hoofd weer eens een mallemolen dreigt te worden schrijf ik mijn hersenspinsels gewoon van me af, dan lig ik er niet meer wakker van.

Cafeïne en groene thee mijd ik na 2 uur ’s middags. Water of kruidenthee is het enige wat ik nog drink. Van alcohol val je misschien wel even in slaap en een slaapmutsje kan wel natuurlijk maar het komt je slaap zeker niet ten goede.

Vermijd voor het slapengaan ook discussies. Het is nefast voor je nachtrust. Bewaar ze liever voor het ontbijt of praat het overdag uit.

Eens per week verse lakens is een absolute must, net als een schone kamer. Zet ’s morgens de ramen open en verlucht je slaapkamer afdoende. Zorg voor ventilatie. Wij slapen altijd met open venster, ook in de winter als het vriest. Als je een airco hebt, laat ze dan je kamer afkoelen voor het slapengaan en schakel ze uit als je gaat slapen.

Last van lawaai? Probeer de betere, kneedbare oordopjes.

Als je na 20 tot 30 minuten nog niet slaapt, stap dan uit bed, ga naar een andere plaats en doe iets onbenulligs. Niet iets waarvan je brein weer gaat draaien. Poets bijvoorbeeld nog even je tanden maar doe het dan heel bewust. Concentreer je op elke beweging die je maakt met je tandenborstel. Hou de lichten gedimd. Ga vooral niet aan je laptop zitten en laat je smartphone in de la. Je hersenen registreren het blauwe licht als daglicht en je bent klaarwakker in no time.

Als je het klassieke hongertje hebt, eet dan een banaan. Daar zit melatonine in. Of pak een vuist vol amandelen. Die bevatten tryptofaan en aminozuur. Dat werkt kalmerend en de magnesium is een natuurlijke spierontspanner. Kruip na 15 minuten terug onder de wol en ontspan je lichaam door middel van een bodyscan. Start bij je voeten en zeg tegen jezelf ‘ontspan mijn voeten’. Zo ga je door tot aan je kruin. Probeer maar, het werkt.

Tracht vooral niet te hard je best te doen om in slaap te vallen. Uiteindelijk wordt het dan nog moeilijker. Als je moe bent en tot rust komt, val je vanzelf in slaap.

Draai je wekker zodat je het uur niet ziet. Zet je smartphone op vliegtuigstand of beter nog: zet hem uit.

Vermijd zeker deze gedachte: ‘Als ik nu niet slaap ben ik morgen een wrak en heb ik niet genoeg energie om mijn werk te doen.’ Klopt niet! Je zal perfect presteren de volgende dag. Onthoud alleen dat de gedachte je wakker houdt.

Gebruik je bed niet om te werken, te eten of te bellen . Je bed dient om te slapen of voor seks. Een orgasme voor het slapen gaan is het beste slaapmiddel. Elke associatie met iets anders dan deze twee houdt je op de been als je beter zou gaan liggen.

En tenslotte! Sta elke dag op het zelfde uur op. Ook in het weekend, ook op reis, ook als je een slechte nacht had. Zet je wekker steevast op hetzelfde uur en blijf niet wakker liggen in je bed. Nooit snoozen! De verleiding is groot maar je zal snel merken dat het makkelijker wordt om de slaap te vatten en op te staan.

Goed slapen kan je leren. Het is geen rocket science. Pas bovenstaande tips consequent toe en ontwikkel je eigen slaappatroon. Geef absolute voorrang aan een goede nachtrust, het is de sleutel tot een gelukkig en gezond leven.

Heb je zelf extra tips? Bedankt om ze in een comment onderaan te posten.

Wishing you a restful night”

 Tot volgende week!

Katrien