Hard werken en afbetalingen

Tegenwoordig ken ik heel wat mensen met meer dan één job.

Voor velen is dat ook echt nodig om alle kosten aan te kunnen. De hypotheek, de autolening, energie, water, verzekeringen. Het houdt nooit op en een maand is zó om.

Bovendien wil je graag elk jaar op vakantie, eens een weekendje shoppen of uit eten. Heel begrijpelijk als je beseft hoe hard je er voor werkt.

Algemene moeheid en status

Mensen zijn moe, uitgeblust en hebben het altijd druk. Kan dat niet anders? Waarom is status toch zo belangrijk? Alles moet meer en alles moet groter. We leven in een maatschappij die focust op prestige en presteren.

Het begint van kleins af aan. Kinderen moeten uitblinken in álles. Ze moeten hobby’s hebben, gaan sporten, goede punten op school halen, zelfzeker en succesvol zijn. Het zijn bij voorkeur briljante studenten die later een vetbetaalde job met een zekere standing hebben. Iedereen wil het beste voor zijn kind.

Is dit wel de juiste attitude? Is het niet beter om naar de individualiteit te kijken van elk kind en daarmee aan de slag te gaan?
Niet iedereen wordt geboren als advocaat of dokter. Er zitten artiesten tussen, bakkers, lassers, naaisters…. whatever.. zolang ze maar gelukkig zijn. Toch?

Het kan met minder

Kan het ook met minder? Die vraag stelden mijn man en ik voor we de stap zetten om te emigreren naar Italië. Het kan met minder. Zoveel is zeker. Maar dat is een bewuste keuze. Een keuze die ons op heel veel vlakken verrijkt heeft en waar we nog geen moment spijt van hadden. De druk van alle dag viel gewoon weg. De drang om meer te hebben, meer te willen en meer te verdienen verdween. We hebben alles verkocht. Letterlijk álles. Mijn kleren, schoenen en handtassen. Tot het servies en het bestek: alles belandde op 2dehands.be, enkele maanden voor ons vertrek. En wat ik niet verkocht heb ik weggeven.

Ik heb geen 20 merkbroeken nodig of een fancy handtas om mij goed te voelen.

Waarom zou je meer moeten hebben als je alles al hebt om te gelukkig te zijn? Er is altijd wel een gaatje in je kleerkast of schoenenkast om op te vullen. De overbodige spullen die ik koop leveren mij uiteindelijk geen blijvende herinnering op.

Gezellig samenzijn met mijn man, familie of vrienden, daar geef ik dan wel graag geld aan uit.

Zelfvoorzienend leven

Leven met minder gaat ook niet alleen om geld. Minder apps op je smartphone, minder spullen in je huis. Het maakt je leven overzichtelijker en simpeler. Hoe meer je hebt, hoe meer zorgen. Zo is er altijd wel wat om je druk over te maken.

Hier op onze berg proberen we zelfvoorzienend te zijn. Het water bijvoorbeeld komt uit onze eigen bron. Tijdens onze zoektocht naar de ideale plek was dat een voorwaarde. Minstens één waterbron. Het water van de douche wordt opgewarmd door de zon. Gas gebruiken we alleen als het echt koud is of als het regent.

Binnen een paar weken moeten we zelfs geen groente meer kopen. Alle mogelijke groenten zijn zorgvuldig aangeplant en gezaaid.

Als het met minder moet wordt je vanzelf creatief en vindingrijk. Dat is des mensen. Iedereen beschikt over die gave. De droogkast wordt alleen gebruikt als het regent. Het oud brood wordt gebakken tot croutons voor de soep. Als onze gezellige kachel brandt dan maak ik een stoofpotje in plaats van gas te verbruiken. De restjes groente worden eens per week verwerkt tot soep.

Uit eten gaan gebeurt alleen bij speciale gelegenheden of als er bezoek komt uit België. Vroeger gingen we wekelijks op restaurant. Nu geniet ik dubbel van die paar keer omdat ik veel bewuster leef.

Thuis smullen we van heerlijk zelfgemaakt eten. Homemade hummus, worteltjes, komkommer of selder bij de aperitief. En! Ik bak mijn eigen brood. Elke maandag doen we boodschappen. Alle overige afspraken plannen we op dezelfde dag.

Geluk zit in de kleine dingen

Geluk is niet te koop. Geld is makkelijk en uiteraard noodzakelijk om fatsoenlijk te kunnen leven maar het hoeft niet perse je leven te beheersen. Uiteindelijk is de euforie na de aankoop van nieuwe spullen van korte duur. Het gaat er toch niet om wat anderen van je denken? En nog minder om je nieuwe handtas of de auto waarin je rijdt. Die moet maar één ding goed kunnen: je van A naar B brengen.

Niet dat ik mezelf nooit meer iets kado doe. Iets duurzaams, wat ik echt heel graag wil, dat koop ik dan wel. Tevens stel ik mij dan nog de vraag ik me af of het wel nodig is.

Investeren in tijd voor jezelf, je gezin, familie of vrienden. Dat is een investering die je op langere termijn veel meer vreugde en levenskwaliteit verschaft. Het kost ook een stuk minder.

Neem tijd om bij fundamentele zaken in je leven stil te staan. Schrijf ze op, praat erover en neem vooral het heft in eigen handen. Help elkaar en maak dingen bespreekbaar. Leer vooral luisteren zonder vooroordelen.

Listen without prejudice!’

Terug naar de basis is mijn credo en daar schep ik dagelijks veel genoegen in. Teneinde kan ik het iedereen aanbevelen en toewensen.

Bepaal je eigen geluk! Het is jouw leven. Wat je ervan maakt bepaal je zelf.

Wealth is about having joy in your life, it’s not about money.’

Tot volgende week!

Katrien