Komkommertijd is traditioneel de periode aan het begin van elke zomervakantie. De politiek en het journaal zijn dan even onderbemand en zaken als de prijs van de nieuwe aardappelen lijken eventjes belangrijker dan al de rest. Wat doe jij eigenlijk met die vakantie?

Veel mensen spenderen hun vakantietijd met de kindjes en de familie. Ook wel aan tijd voor zichzelf maar dat wordt wel eens vergeten, terwijl je het belang ervan niet mag onderschatten. Zelf kan ik het best genieten als de rest geniet.

Lekker eten voorschotelen, gezonde hapjes maken, limonade maken van het fruit uit mijn tuin. Het doet mij deugd om anderen ervan te zien genieten. Het zit in mijn natuur, dit is wie ik ben.

Vorige week vloog ik samen met mijn pluskindjes vanuit België terug naar Nice om na een uurtje rijden aan te komen op mijn vertrouwde berg in Isolabona.
Ze genieten nu van een maand vakantie bij ons. Heerlijk om samen naar de rivier te gaan om af te koelen. Een gevulde picknickmand gaat steevast mee.
Chips, koekjes, snoepjes en cola horen daar ook bij. Minder gezond dan vers fruit maar soms heb je geen zin om neen te zeggen.

Ik betrapte mezelf erop dat ik aan dit soort snacks en snelle suikers ook makkelijk toegaf. Dan heb ik voor mezelf altijd hetzelfde excuus klaar: ‘ik heb gewoon last van PMS, dus mag het.’ Tja, dan zou ik echt alles eten. Dat heb ik de voorbije twee weken dan ook gedaan.

Nochtans had ik super hard getraind voor mijn mini yoga retreat op het strand in Knokke. Ook lette ik erg op mijn eten. Geen suiker, veel fruit, water, groenten en elke morgen zoals gewoonlijk mijn supplementen, ashwagandha, l-theanine en taurine.

Maar goed. Ik heb twee weken zwaar gezondigd. Wat ik nu voel is een algemene vermoeidheid, sterke emoties en het gevoel dat ik een trap tegen mijn kont nodig heb om vooruit te komen. Na het middageten moet ik toegeven aan de gebruikelijke Italiaanse siësta. Dat is niet erg en zelfs normaal bij temperaturen van meer dan 30 graden. Maar ik keek er iets halsreikender naar uit dan anders. Natuurlijk kwamen er ook een paar kilootjes bij op de verkeerde plaatsen. Op zich is dat geen ramp want ik heb niet echt aanleg om dik te worden. Toch vind ik het niet leuk dat mijn favoriete jeans spant aan mijn billen en buik.

Eind vorig jaar deed ik een detox kuur. Vooral omdat ik toen hetzelfde gevoel had als nu. Moe en snel emotioneel, met een overschot aan zelfbeklag. Daar hou ik absoluut niet van maar stel het wel vast bij mezelf. Ik besloot nu om opnieuw zo’n kuur te doen en ook om er onmiddellijk mee te beginnen.

14 dagen at ik geen koolhydraten. Geen brood, geen rijst of pasta, geen aardappelen en geen zuivelproducten. Ook geen koffie en uiteraard geen alcohol.

Enkel proper eten. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitdrukken. Maar dat is wel waarover het gaat. Proper eten! Eten zonder toegevoegde suikers en E nummers. Zoveel mogelijk plantaardig.

Ik start de dag met een halve uitgeperste biologische citroen in een glas water. En jawel, ik gebruik ook het rietje! Het rietje dient ervoor dat je tanden en kiezen niet in aanraking komen met het zuur.

Een volledig maaltijdplan werd opgesteld met bijhorend boodschappenlijstje. De dag daarop vertrok ik richting supermarkt in Camporosso. Even nog ben ik gestopt in Ventimiglia voor een laatste café latte. Om me bewust te worden van wat nu komen ging. En ook wel omdat het zo lekker is.

Op dag twee kreeg ik bonkende hoofdpijn. Nog meer water drinken dan maar, nog wat thee met gember. Ik dacht bij mezelf, dit is ECHT nodig dus moet ik er wat voor over hebben.

Ook probeerde ik zoveel mogelijk schoonheidsproducten te vervangen door natuurlijke producten. Alleen nog shampoo van natuurlijke oorsprong. Douchegel maakte ik zelf van een blok Marseillezeep. Ik kocht dag- en nachtcrème van een biologisch merk met goede recensies. Wasmiddel maakte ik ook van de Marseillezeep. De wasverzachter werd vervangen door een scheut azijn.

Waarom? Omdat de meeste kuis- en beautyproducten vol zitten met chemische en synthetische rommel. Het vindt zijn weg doorheen je lichaam en het moet uiteindelijk allemaal gezuiverd worden in je lever. Geen wonder dat ze impact hebben op lichaam en geest.

Op dag drie werd ik letterlijk uitgeslapen wakker! Helderder van geest, opgewekter en met veel goesting om erin te vliegen. Omdat ik me zoveel beter voelde werd het ook makkelijk om mijn strak regime vol te houden.

Detoxen gaat natuurlijk niet alleen over voeding. Het gaat ook over goede slaaphygiëne en het in balans zijn van geest en lichaam. Elke morgen een paar maal de zonnegroet doen en een reeks asanas van de yoga is een traktatie voor mijn lichaam. 10 minuten mediteren elke ochtend helpt me altijd kalm van geest te zijn.

Morgenvroeg vertrek ik weer vroeg om de wekelijkse boodschappen te doen. Ondertussen pluk ik letterlijk de vruchten van al het harde werk in de moestuin.

Er zijn zoveel verschillende detoxkuren online. Je vindt door het bos de bomen niet meer. Ik hou me vooral aan mijn eigen ondervinding. Daar plak ik geen naam of etiket op. Het werkt, dat is wat telt voor mij.

Volg me gewoon op instagram en facebook. Hierop post ik dagelijks vanaf morgen wat er op het menu staat. Aan jou de keuze om te volgen en vooral om mee te doen!

Vragen of opmerkingen? Post ze gerust onderaan in de ‘comment’. Ik doe mijn best om zo snel mogelijk te antwoorden.

Tot volgende week!

Katrien