Heb jij ze ook, die lentekriebels?

Voel jij de lente door je hele lichaam?

In de lente ontwaakt moeder natuur. De bomen krijgen hun groene blaadjes en de bloesems komen tevoorschijn. Ook je lijf wordt blij van de eerste warme zonnestralen. De dagen worden langer en het licht waar we zo lang op wachtten is er weer. Tijd voor een frisse start. Tijd voor grote schoonmaak, in je huis en in je hoofd. Een tijd om de voordeur en de ramen in een nieuw kleurtje te steken. Je jas blijft hangen aan de kapstok omdat het kan.

De vitamine D komt nu heel goed van pas, die zorgt ervoor dat serotonine en dopamine worden aangemaakt. De donkere winterdagen ontnemen ons de vitamines die we nodig hebben om het geluksgevoel te geven. Vroeger in België, nam ik elke winter extra vitamine D. Hier in Italië heb ik ze niet meer nodig. De vele zonuren in de wintermaanden laten ons toe meer buiten te leven.

Veel mensen zijn voorjaarsmoe. De winter zit hen nog in het lichaam en het duurt soms weken tot maanden om de tekorten aan te vullen.

Schud de winter van je af! Ga naar buiten en geniet van de zon.

Een paar weken terug zaaide ik allerlei soorten groente in onze fonkelnieuwe, zelfgemaakte kweekserre. Wat een plezier om alles te zien groeien. Deze week zijn al tientallen plantjes in de grond gestoken. Zes van de twintig immense landbouwterrassen hebben we daarvoor éérst moeten ontdoen van bramen en wildbegroeing die metershoog stond.

Benieuwd naar de smaken van de ongewone groenten die ik nu kweek? Na het oogsten verwerk ik ze in niet alledaagse maar heerlijke recepten. Die vindt u op mijn pagina gerechten.

Okra, witte komkommer, litchitomaat, ananaskers, jaltomato, citroenkomkommer, paarse broccoli, wortelpeterselie, verscheidene soorten pompoen. De lijst is nog langer en ik sta echt te popelen om ermee aan de slag te kunnen, te proeven en te experimenteren.

Ook onze fruitbomen doen het dit jaar buitengewoon goed. Heel wat anders dan vorig jaar. Door de zware winterprik hadden we nauwelijks pruimen. De druiven aan onze wijnstokken waren naar de knoppen. Niet eens goed genoeg om te drogen tot rozijnen. Nu ziet het er veelbelovend uit!

Er zijn momenten dat Fré me aankijkt met zo’n blik van: ‘Waaraan zit jij nu weer te denken?’ De kans is groot dat ik dan mijn hoofd zit te breken over wat ik binnenkort met honderden kilo’s pruimen, kiwi’s, vijgen, kersen, appels en peren moet aanvangen?Fruitsla, ja. Lekkere limonades, ja. Confituur, ja. Ik hoor je al denken: maar wat dan met de rest?

Laat je slaapkamergordijnen ’s avonds eens open zodat je wakker wordt met de zon. Voel de levenslust. Je zult vroeger opstaan waardoor je dagelijks al vlug een paar uur extra tijd hebt om te leven. Waarom deze tijd niet benutten met zelfontwikkeling? Trakteer jezelf en je geliefden op een gezond ontbijt, ga sporten, lees een goed boek, mediteer of doe aan yoga. Je kan altijd wel iets verzinnen dat meer loont dan te blijven liggen in je bed. Tijd voor actie!

Geniet met vrienden van een terrasje, de geur van de BBQ of het parfum van de jasmijn die begint te bloeien. Kijk naar de wilde bloemen die tevoorschijn komen. Luister naar de vogeltjes die hun liedjes zingen. Het is zo simpel. Van die kleine dingen word ik opgewekt en blij!

“Non importa quanto freddo sia l’inverno, dopo c’é sempre la primavera”
(Hoe koud de winter ook is, er is altijd de lente)

Tot volgende week!

Katrien