Die vraag stel ik me wel vaker. Toen ik nog in Brugge woonde ging ik regelmatig inkopen doen bij Bioplanet of bij Boer Bas, omdat ik ervan overtuigd ben dat het gezonder is. Maar klopt dat wel?
Veelal wordt er biologisch gekocht uit ethische overwegingen.
Om me in het onderwerp te verdiepen heb ik ettelijke bronnen geraadpleegd, meestal online. Het internet staat er bol van. Je vindt door de bomen soms het bos niet meer.
Nu ik in Italië woon houdt het me nog méér bezig. Biosupermarkten bestaan hier niet in de nabije omgeving. Het valt wél op dat in elk regulier warenhuis ook alles biologisch wordt aangeboden. Rekken vol.
Prei koop je hier in het ‘preiseizoen’. Buiten het seizoen vind je het niet. Ook niet in de diepvries. Hetzelfde geldt voor aardbeien, meloen, granaatappel….
Preisoep maken in de zomer was normaal in België. Even gewoon een bakje aardbeien halen tijdens de wintermaanden. Hier lukt dat gewoon niet. Het was eventjes wennen maar de preisoep wordt wel veel lekkerder als het moment dan eindelijk aangebroken is. Er wordt nauwelijks iets ingevoerd. Alle biologische producten worden aangeboden in grote bakken. Biologisch afbreekbare zakjes en handschoenen liggen ernaast.
Nóg liever steun ik de plaatselijke ‘alimentari’ in ons dorp. Ik hou ervan te kiezen voor lokaal en eerlijk. Voedseltransport vergroot onze ecologische voetafdruk enorm.
Als we naar een feestje gaan bij vrienden is het eten en de drank ook zo goed als altijd biologisch. Daar wordt veel belang aan gehecht.
Het klopt natuurlijk wel dat biologisch geteelde groenten en fruit minder schadelijke stoffen bevatten Hetzelfde geldt voor biologisch gekweekt vlees. Althans, daar ga ik van uit. Een keurmerk wordt tenslotte enkel gegeven aan biolandbouwers die voldoen aan strenge voorwaarden doorheen heel het productieproces. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt.
Is dit dan allemaal zoveel gezonder? Daarover bestaan nogal wat theorieën.
Na het lezen van talrijke onderzoeken stel ik vast dat biologisch geteelde groenten of fruit 50 procent meer antioxidanten bevatten. Dat betekent dat je 2 ‘gewone’ appels moet eten om evenveel goede stoffen binnen te krijgen als van 1 biologische.
Bio is altijd duurder maar dan hoef je er ook minder van. Er zijn trouwens ook studies die aantonen dat het absoluut niet gezonder of milieuvriendelijker is. Wat moet ik dan geloven? Ik heb zo mijn eigen theorie: Voor mij smaakt het gewoon puurder. Alle producten krijgen meer tijd om te groeien en te rijpen in hun natuurlijke omgeving. Hetzelfde geldt voor dieren. Ze krijgen de duur en de ruimte die ze nodig hebben om te groeien.
Pesticiden op groente en fruit zijn niet altijd weg te wassen. De meeste vitamines en goede stoffen zitten net onder de schil. Als je alles moet schillen belanden die jammer genoeg op de composthoop.
Ik weet graag wat ik eet, ik sta er gewoon bij stil. En uiteraard ben ik overgelukkig met de vele fruitbomen en de grote moestuin rondom ons huis.
Schimmels, ziektes, insecten en knaagdieren hou ik op afstand met een zelf gebrouwd mengsel van chili, look en kaneel. Het werkt perfect.
Daarvan maak ik telkens sterk geconcentreerde hoeveelheden. Ik vul een drukspuit met 1/3 van dit krachtig spul, aangelengd met water. Bijkomstig maar wel leuk dat het rustgevend is. Zalig om alles in te spuiten. Er is één nadeel: als het regent kan ik opnieuw beginnen.
Maar dit paardenmiddel is niet altijd en overal nodig. De boontjes bijvoorbeeld zijn gevoelig voor kleine zwarte insectjes. Die spoel ik gewoon weg met wat water.
Moderne landbouw vandaag draait om productie en vooral over economische groei. Daarom zijn de reguliere boeren genoodzaakt om chemische cocktails te maken waardoor de groei van hun product gestimuleerd wordt en er zo weinig mogelijk verloren gaat.
Er is een goed alternatief. Maar iedereen mag voor zichzelf uitmaken wat hij beter acht. Vrijheid, blijheid!
Eet smakelijk en tot volgende week!
Katrien
Geef een reactie