Blog van 23 juni 2019

Het leven is niet eerlijk!

Laten we een open deur intrappen. Ups & downs, je kent het wel, we hebben ze allemaal.
Shit happens, altijd en overal. Je plant een dag, een week of heel je leven.
Je moet wel, want vooruitziendheid bepaalt voor een groot stuk je levenswandel maar voorspoed of tegenspoed komt altijd ongevraagd en onverwacht, kicking your ass.
Het overkomt je. ’s Ochtends ben je nog blij om de cheque die onverwacht in je bus valt en een paar uur later wordt je frontaal aangereden door een eikel die rijdend zijn gevallen smartphone zoekt.

“Life is what happens when your busy making other plans”

Dieptepunten zijn ervaringen

Zeker is: veel van die voorvallen brengen je serieus van je melk. Dieptepunten kunnen goeie ervaringen zijn in die zin dat je ervan leert. Het went nooit en het maakt de situatie niet minder tragisch maar het brengt vaak het beste in je naar boven.
Je leert observeren, jezelf kennen en je kunt ermee aan de slag.

Iemand moeten missen die je dierbaar is weegt als lood. Desondanks heeft het mij geleerd dat ik prioriteiten moet stellen. Dat ik vooral moet genieten van de kleine dingen. Dat is een huizenhoog cliché. Daarom is het ook absoluut wáár.

De weegschaal van het leven

Het leven is net zoals een oude weegschaal. Aan de ene kant de slechte zaken, aan de andere goeie. De naald staat idealiter in het midden.

Vergeet vooral niet dat er altijd en haast automatisch nog meer gewicht bijkomt als je op min staat. Noem het Murphy’s law of één komt nooit alleen. Als je het verwacht kan je er beter naar handelen. De naald slaat wel weer eens over naar de goede kant. Wees daar blij om maar bedenk dat het misschien maar voor even is.

Weekendje weg in eigen land

Na twee jaar zwoegen zijn mijn man en ik een weekendje weg in eigen land, Italië. Dit is het land waar we leven en werken. Waar we ons inspannen maar ook en vooral ontspannen.

Onze beestjes zijn in beste handen. Wij liggen te genieten van de Italiaanse zon op een ligbedje in een hotelletje in de jachthaven van Santo Stefano al Mare.

“Now the party’s over
I’m so tired
Then I see you coming
Out of nowhere
Much communication in a motion
Without conversation or a notion, Avalon”

-Bryan Ferry

Roxy Music speelt op de achtergrond. De wind ritselt door de palmtoppen. De zee ruist en alles is even perfect. Nu, op dit moment voel ik me overspoeld door geluk. Hier te zijn, nu, alleen met hem. Dankbaar en me er goed van bewust dat ik dit niet ‘for granted‘ kan nemen. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik moet leven nu!

Mindfulness

Mindful klinkt vaak nog als zweverig, etherisch gezwets. Toch is niets minder waar. Weliswaar is het gewoon een kwestie van gezond verstand. Bewuster omgaan met de de dingen die je elke dag doet is geen hocus pocus. Je moet het gewoon doen. Hierdoor word je leven zinvoller. No doubt!

Neem nou dat scholen een uur per week mindfulness en meditatie op hun lesrooster zouden zetten? Dit met als doel minder burn-out en depressie op latere leeftijd te genereren. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit een stap zou zijn in de goeie richting.

Had iemand je dat beloofd?

Leven is soms genadeloos hard en onheil slaat toe, meestal net uit die hoek waar je het niet had verwacht. Het leven is niet eerlijk. Maar eerlijk? Had iemand je dat dan beloofd?

Zorg vooral goed voor jezelf en hou je vast aan simpele dingen.

“Take nothing for granted, enjoy the smaller things in life”

Geniet van deze dag, tot volgende week!

Katrien